Sosyal Medya

Coğrafyamız

Suriye’ye mezhep anlayışıyla bakmayın

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'e “Suriye meselesine bir mezhep anlayışıyla bakmanın yanlış olduğunu" söyledi.



Diyanet iÅŸleri BaÅŸkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Vahdet Konferansı için gittiÄŸi Tahran'da Ä°ran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'le görüştü. Görüşmeye iliÅŸkin bilgi veren Görmez, “Ä°slam coÄŸrafyası ve Ä°slam dini, tarihin en zor süreçlerinden birisinden geçiyor. Bu zorluÄŸun en büyük sebebi siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik bütün sorunların dinin sırtına yüklenmesinden kaynaklanıyor” dedi.

SAVAŞ ÖNLENMİŞ OLUR

Görmez, “DoÄŸrudan meydana gelen büyük hadiseleri, bir mezhep savaşı veya mezhep ihtilafı olarak deÄŸerlendirmek doÄŸru deÄŸildir. Åžiddet ortamlarından yeni türeyen, kendilerini dini olarak adlandıran dini akımlar ile medeniyetler kuran Ä°slam'ın ana yolu arasında ciddi bir çatışma söz konusu. DoÄŸrudan bir Åžiilik ve Sünnilik arasında deÄŸil, yeni ortaya çıkmış birtakım tekfirci ÅŸiddet anlayışları ile tarih boyunca Ä°slam medeniyetini inÅŸa eden o ana yollar arasında bir ihtilaf söz konusu” diye konuÅŸtu.

TÃœRKÄ°YE VE Ä°RAN BÄ°RLÄ°K OLMALI

Görmez, Hamaney'e "Türkiye ve Ä°ran'ın, Suudi Arabistan'ı da yanlarına alıp birlik içerisinde hareket etmesi parçalanmışlıkları ortadan kaldırma konusunda yararlı olacak" dediÄŸini anlattı. Suriye konusunun da ele alındığını belirten Görmez, “Suriye konusu herkesin en büyük acısıdır ve bu acı baÅŸka dünyalara yansımaya devam ediyor. Öncelikle bu acının dindirilmesi, buradaki kan ve gözyaşının durdurulması, Suriye meselesine bakışta bir mezhep anlayışıyla bakmanın yanlışlığını, madem Vahdet Haftası'ndayız asıl vahdeti burada, salonlarda konuÅŸmak yerine, bu dünyalarda inÅŸa etmek gibi bütün Müslümanların bir görevi olduÄŸunu ifade ettim” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.